Ερωτήσεις-απαντήσεις

Οίων & Αρίων > Ερωτήσεις-απαντήσεις

Πότε το μικρό μου μπορεί να ξεκινήσει στο σχολείο?

Θεωρητικά σε σχολείο που έχει άδεια βρεφικού τμήματος το μωρό σας μπορεί να ξεκινήσει στους πρώτους μήνες της ζωής του. Καλό θα ήταν  πρώτα να μιλήσετε με τον παιδίατρό σας και να έχουν γίνει κάποια βασικά εμβόλια.

Θέλω να γράψω το παιδί μου στο σχολείο. Πότε είναι ο καλύτερος χρόνος να κάνω την ερευνά μου?

Οι θέσεις στα σχολεία κλείνουν νωρίς. Αυτό σημαίνει ότι η ερευνά σας καλό θα ήταν να ξεκινήσει από το μήνα Ιανουάριο ώστε να έχετε το χρονικό περιθώριο να κλείσετε θέση σε σχολείο της αρεσκείας σας.

Τι γίνεται όταν αρρωσταίνει ένα παιδί και πόσο συχνά συμβαίνει αυτό?

Την πρώτη φορά που το παιδί σας έρχεται σε επαφή με άλλα παιδάκια, έρχεται σε επαφή και με διάφορες ιώσεις άρα ο κίνδυνος να αρρωστήσει είναι μεγαλύτερος. Η συχνότητα εξαρτάται από πολλούς παράγοντες που σχετίζονται με το ίδιο το παιδί (άμυνα οργανισμού) αλλά και με το βαθμό νοσηρότητας που υπάρχει σε συγκεκριμένες περιόδους (Δεκέμβριος-Φεβρουάριος.) Το παιδί παραμένει στο σπίτι μέχρι η ίωση να κάνει τον κύκλο της. Δύο μέρες μετά και χωρίς συμπτώματα το παιδί επιστρέφει στο σχολείο. Συνήθως τη δεύτερη χρονιά το παιδί αρρωσταίνει λιγότερο. Σε κάθε περίπτωση  οι ιώσεις να θεωρηθούν  φυσιολογικές έως ότου το ανοσοποιητικό σύστημα ισχυροποιηθεί.

Τι είναι μαθησιακές δυσκολίες και τι μπορεί το σχολείο να κάνει γι’αυτό?

Με τον όρο περιγράφεται ένα σύνολο διαταραχών ή δυσλειτουργιών που δυσχεραίνουν την ικανότητα του παιδιού να επικοινωνήσει και να μάθει.(Δυσκολίες αντίληψης, δυσλεξία, δυσκολίες στο λόγο, υπερκινητικότητα, διάσπαση προσοχής, συναισθηματική ανωριμότητα κτλ.) Το σχολείο συνεργάζεται με ειδικούς (παιδοψυχολόγο, λογοπεδικό) που έχουν στενή επαφή με τα παιδιά, τα αξιολογούν, συνεργάζονται με τους εκπαιδευτικούς και ενημερώνουν τους γονείς.

Πόσο συχνά το σχολείο ενημερώνει τους γονείς για τις δραστηριότητες και την εξέλιξη των παιδιών?

Κάθε σχολείο έχει τη δική του πολιτική στο θέμα αυτό. Στο Οίων και Αρίων οι ενημερώσεις των γονέων είναι πολύ συχνές.

1.Ετήσιο πρόγραμμα δραστηριοτήτων

2.Γενικές οδηγίες για την ομαλότερη ένταξη του παιδιού

3.Μηνιαίο εκπαιδευτικό πρόγραμμα και διατροφή

4.Συγκεντρώσεις γονέων και ομιλίες από παιδοψυχολόγο και λογοπεδικό που παρακολουθεί τα παιδιά. (Ατομικά ραντεβού όταν απαιτείται.)

5.Έντυπο προόδου μαθητή

6.Καθημερινό έντυπο ενημέρωσης

Πέρα των συμφωνημένων διδάκτρων πια άλλη οικονομική υποχρέωση έχει ο γονιός?

Το σχολικό, το οποίο είναι προαιρετικό. Για  κάθε άλλη προαιρετική δραστηριότητα που έχει το σχολείο όπως (αθλητικά, εκδρομές και θεατρικές παραστάσεις)  ενημερώνεστε με έντυπο  για το κόστος και απαιτείται η έγκρισή σας.

Γιατί στο σχολείο πρέπει να καταβάλλονται τα δίδακτρα ακόμα και αν ο μαθητής απουσιάζει λόγω ασθένειας η άλλου κωλύματος?

Κάθε σχολείο, όποιας βαθμίδας, οφείλει να είναι έτοιμο και οργανωμένο σε κάθε λεπτομέρεια πριν αρχίσει το σχολικό έτος. Η οργάνωση αυτή έχει παγιωμένη μορφή για δώδεκα μήνες ώστε να μην υπάρξει καμιά δυσλειτουργία. Άρα τα δίδακτρα είναι διαμορφωμένα σε ένα πλαίσιο δωδεκάμηνης βάσης.(Ενοίκια, μισθοδοσίες,διατροφή, αμοιβές εξωτερικών συνεργατών, συντήρηση σχολικών λεωφορείων και πολλά άλλα λειτουργικά έξοδα.) Αν ο γονιός δεν ήταν υποχρεωμένος να καταβάλει  κάποιων μηνών δίδακτρα, η οργάνωση του σχολείου θα ήταν ανεπαρκής με αυξομειώσεις  προσωπικού και οργανωτικές δυσλειτουργίες  για γονείς και μαθητές.  Ακριβώς γι’αυτό το λόγο θα πρέπει να γνωρίζετε πως με την εγγραφή σας σε κάποιο σχολείο δεσμεύεστε οικονομικά για 12 μήνες ανεξάρτητα από αιτιολογημένα κωλύματα (ασθένειες, εγκυμοσύνη  κτλ.) Έχετε δικαίωμα διακοπής της φοίτησης του παιδιού βάση της σύμβασης που υπογράφετε με το σχολείο . Το σχολείο στη συνέχεια διαθέτει τη θέση.

Πόσα παιδιά περίπου έχει η κάθε τάξη και πόσες δασκάλες απασχολούνται σε αυτή?

Βρεφικό τμήμα  μέχρι 7 μωρά.

Μεταβρεφικό τμήμα 10-12 παιδιά

Προ-προ νηπιακό τμήμα 15-17 παιδιά

Προ-νηπιακό τμήμα 15-18 παιδιά

Το νηπιαγωγείο 21 μαθητές.

(Ο αριθμός των παιδιών ανά τάξη σε αυτές τις ηλικίες είναι ενδεικτικός γιατί σπανίως υπάρχει πληρότητα στα τμήματα σε καθημερινή βάση.)

Το σχολείο διατηρεί το πλεονέκτημα να υπάρχουν σε κάποια τμήματα δύο δασκάλες και βοηθοί ορόφων.

Πόση ώρα παραμένει στο σχολικό ένα παιδί?

Τα σχολικά όπως γνωρίζετε, δεν είναι δυνατόν να λειτουργήσουν όπως το προσωπικό μας αυτοκίνητο Η ταχύτητα με την οποία θα κινηθούν είναι μικρή, πρέπει να δέσουν και να ασφαλίσουν τα παιδιά πριν ξεκινήσουν, να σταθμεύσουν σε ασφαλή χώρο με πρόσβαση της δεξιάς πόρτας στο γονιό και να εξυπηρετήσουν περισσότερους μαθητές από ένα κοινό αυτοκίνητο . Όλα αυτά μεταφράζονται σε χρόνο. Για να λειτουργήσει εύρυθμα το θέμα των δρομολογίων και να ελαχιστοποιηθεί ο χρόνος παραμονής των παιδιών στο σχολικό, πριν ακόμα εκπνεύσει η τρέχουσα σχολική χρονιά, διαμορφώνονται τα δρομολόγια της επόμενης με προτεραιότητα στους εγγεγραμμένους μαθητές. Μέγιστος χρόνος παραμονής είναι 20-30 λεπτά. Σε διαφορετική περίπτωση ο γονιός ενημερώνεται για το χρόνο παραμονής του παιδιού στο σχολικό ώστε να πάρει τις αποφάσεις του.

Πόσες ημέρες τον χρόνο το σχολείο παραμένει κλειστό?

Το σχολείο παραμένει κλειστό βάση νόμου σε όλες τις επίσημες αργίες και κάποιες μέρες επιπλέον τα Χριστούγεννα και το Πάσχα. Το καλοκαίρι κλείνει για διακοπές την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου και ανοίγει την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου. Ενημερώνεστε με έντυπο για τις ημέρες που το σχολείο παραμένει κλειστό με την εγγραφή σας.