post detail

Οίων & Αρίων > Εκπαίδευση > ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΣΚΥΛΟΣ: ΣΧΕΣΗ ΑΝΙΔΙΟΤΕΛΟΥΣ ΑΓΑΠΗΣ!

ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΣΚΥΛΟΣ: ΣΧΕΣΗ ΑΝΙΔΙΟΤΕΛΟΥΣ ΑΓΑΠΗΣ!

Χωρίς καμία αμφιβολία ο σκύλος είναι ο καλύτερος και ο πιο πιστός φίλος του ανθρώπου. Είναι ένα πλάσμα που αγαπάει εσένα πιο πολύ ακόμη και από τον ίδιο του τον εαυτό. Αν το παιδί σας παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον για τα σκυλιά, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να του χαρίσετε έναν τετράποδο φίλο. Έρευνες έχουν δείξει πως παρόλο που τα σκυλιά δεν μπορούν να μιλήσουν τα παιδιά καταφέρνουν να επικοινωνούν εξαιρετικά μαζί τους μέσω γλώσσα του ενστίκτου και της αγάπης. Ίσως γιατί σε αυτό το στάδιο της ζωής μας το ένστικτο και η αγάπη έχουν τον κυρίαρχο ρόλο – και αυτά δεν χρειάζονται λόγια. Αφήστε το παιδί σας να αναπτύξει αυτή την ιδιαίτερη και πολύτιμη σχέση με τα ζώα, απαλλαγμένη από φοβίες, δίνοντας ωστόσο την απαραίτητη προσοχή. Μαθαίνοντας το παιδί να αγαπά ένα ζώο του δείχνετε ότι υπάρχει κάποιο άλλο πλάσμα, πιθανόν πιο μικρό και αδύναμο, που χρειάζεται αγάπη, φροντίδα και προστασία και νιώθει κι εκείνο φόβο, απόρριψη και μοναξιά.

Η συμπεριφορά του παιδιού από την στιγμή που θα αποκτήσει τον τετράποδο φίλο του είναι άκρως ενδιαφέρουσα. Πλέον έχει ενταχθεί στον μικρόκοσμό του ένας καινούριος σύντροφος ο οποίος τον ακολουθεί συνέχεια, γίνεται μέρος των παιχνιδιών του και το οδηγεί σε ανακαλύψεις για την ίδια τη ζωή. Αντιλαμβάνεται ότι όπως το ίδιο, έτσι και ο καινούριος του φίλος, πεινάει, διψάει, ζεσταίνεται ή κρυώνει. Κοντά του το παιδί μαθαίνει τον κύκλο της ζωής. Παρακολουθεί την ανάπτυξή του, τη συμπεριφορά του, τη διαδικασία της γονιμοποίησης, τη γέννηση, την αρρώστια, αλλά και το πώς φεύγει από τη ζωή. Του δημιουργούνται απορίες και ερωτήματα που οι γονείς καλούνται να απαντήσουν και είναι ανάγκη να το βοηθήσουν ώστε να κατανοήσει κάποια πράγματα.

Το παιδί, δε, βλέπει το ζώο ως υποκατάστατο φίλου ή αδελφού. Το βλέπει ως μια ύπαρξη που καλύπτει ανάγκες του χωρίς να το κρίνει. Το ζώο είναι ένας συνομιλητής με ιδιαίτερα προσόντα. Είναι ο υπομονετικός ακροατής που ακούει τα πάντα και με ένα κούνημα της ουράς ή ένα γουργουρητό εκδηλώνει την αποδοχή του! Το ζώο είναι ο προστάτης του, του δίνει δύναμη με την παρουσία του. Με έναν τέτοιο φίλο δεν νιώθεις ποτέ μόνος ανάμεσα στον κόσμο των μεγάλων. Εξάλλου, το παιδί μπορεί να εκδηλώσει πάνω στο ζώο επιθετικότητα ή άλλα αρνητικά συναισθήματα και στη συνέχεια να συμφιλιωθεί μαζί του αμέσως. Το ζώο διδάσκει μια μοναδική αρετή: δεν προδίδει τους φίλους του. Η επιθυμία των περισσότερων παιδιών να αποκτήσουν δικό τους ζώο εκφράζει την ανάγκη τους να αγαπήσουν, να κατέχουν, να διατάζουν και να υπακούν. Το αντιμετωπίζουν ως σύντροφο και όχι ως αντικείμενο που μπορεί να παραβλέψει κάποιος. Τα ζώα, από τη δική τους πλευρά, αγαπούν και αφοσιώνονται στα παιδιά ακριβώς επειδή τους φέρονται πολύ αυθόρμητα.

Πριν αποφασίσετε να αποκτήστε ένα ζώο Πρέπει να σκεφτείτε τα πρακτικά προβλήματα, όπως τις συνθήκες διαμονής του, τις διακοπές και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, αλλά και την ηλικία και την προσωπικότητα του παιδιού σας. Ο σκύλος είναι υπομονετικός και πιστός. Βοηθά το παιδί να κοινωνικοποιηθεί, να κατανοήσει την έννοια της φιλίας και του ξυπνά τη στοργή και τη χαρά της προσφοράς. Δεν χρειάζεται να ξοδέψετε μία μικρή περιουσία για να αποκτήσετε έναν σκύλο. Υπάρχουν εκατοντάδες σκυλιά μέσα σε καταφύγια ζώων τα οποία καρτερικά αναμένουν να βρεθεί κάποιος να τα σώσει. Εξηγήστε στο παιδί σας τι είναι ένα καταφύγιο ζώων και ποιον ακριβή λόγο υα το επισκεφτείτε. Όταν φτάσετε στο καταφύγιο αφήστε το παιδί να διαλέξει μόνο του τον σύντροφο που θα «ερωτευτεί», αφήστε το να ανακαλύψει τι εστί ένστικτο! Βέβαια, θα πρέπει να έχετε ξεκαθαρίσει στο παιδί σας το μέγεθος του σκύλου που επιτρέπεται να πάρετε στο σπίτι. Αν διαμένετε σε διαμέρισμα και δεν υπάρχει αυλή η καλύτερη επιλογή θα ήταν ενός μικρόσωμου σκύλου. Αν από την άλλη διαμένετε σε σπίτι με αυλή και υπάρχει χώρος τότε το μέγεθος του σκύλου δεν θα προκαλέσει ιδιαίτερο πρόβλημα. Ούτως ή άλλος το μέγεθός του θα πρέπει να καλύπτει τόσο τις δικές σας ανάγκες όσο και του παιδιού σας. Οι συμβουλές κάποιου ειδικού κτηνίατρου για τα θέματα υγιεινής και τα εμβόλια είναι, φυσικά, απαραίτητες.

Προτού φέρετε το ζώο στο σπίτι Δώστε στο παιδί να καταλάβει ότι η συμβίωση με ένα ζώο συνεπάγεται, πέρα από τη συντροφιά, τη χαρά, το παιχνίδι και κάποιες υποχρεώσεις. Εξηγήστε του ότι το ζώο δεν είναι παιχνίδι όπως ο αρκούδος του, θέλει κατανόηση και σεβασμό όπως κάθε άλλος σύντροφος στο παιχνίδι. Δώστε στο ζώο ένα όνομα από την πρώτη στιγμή που θα αρχίσει να ζει μαζί σας. Θυμηθείτε ότι το παιδί δεν πρέπει να του τραβάει την ουρά ή τα αυτιά, ούτε να το γυρίζει ανάποδα για να παίζει. Αποφύγετε τις συχνές παρατηρήσεις.
Καταλήγοντας, θα λέγαμε ότι το παιδί μαθαίνει κοντά στο ζώο τι σημαίνει αγάπη, αλλά και τον τρόπο να την εκδηλώνει. Όταν τα παιδιά μαθαίνουν από μικρά να αγαπούν τα πλάσματα της φύσης δεν μπορεί παρά να γίνουν φιλόζωοι όταν ενηλικιωθούν και, κυρίως, καλοί άνθρωποι. Ας μην ξεχνάμε ότι η αγάπη για τα ζώα αποτελεί προϋπόθεση γι’ αυτό.

Σχολιάστε Πρώτος

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *